Bra att veta

Förberedelser inför besöket

Hälsodeklaration Inför vaccineringen kommer vi gå igenom en hälsodeklaration. Detta för att kartlägga eventuella kontraindikationer till vaccination såsom vissa sjukdomsdiagnoser, tidigare historik av kraftig allergisk reaktion. Den innehåller även frågor om läkemedel och allergier mot läkemedel samt födoämnen. Innan vårt besök hos oss kan du komma att bli uppringd av en av våra läkare och ni går då tillsammans igenom hälsodeklarationen. Du skriver under hälsodeklarationen i samband med besöket.


Legitimering Du legitimerar dig på plats. Det är därför viktigt att du har giltig legitimation redo vid besöket.

Godkända ID-handlingar är:

  • id-kort utfärdat av Skatteverket
  • svenskt pass eller nationellt id-kort
  • svenskt körkort
  • svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet
  • svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet

Vaccinationsjournal Det är viktigt för oss att veta vilka tidigare vaccin du har fått. Ha därför eventuella vaccinationskort redo inför besöket.


Ät och drick innan Vaccinet injiceras oftast i överarmen och är en kort procedur. För de flesta gör det inte ont men kan ändå kännas obehagligt. Du kan genom att äta och dricka minska eventuella obehagskänslor i samband med vaccineringen.


Kläder Se till att ha på dig kläder som gör dina överarmar lättåtkomliga för stick.


Stickrädsla Vi har erfarenhet av att ta hand om stickrädsla. Det är bra att ha det lugnt och tryggt omkring sig. Se till att du har ätit och druckit innan. Ibland kan man testa ett bedövningsplåster på injektionsområdet innan, för att minska smärtan. Om du är stickrädd, ta då upp det under samtalet före besöket. Gäller det barn med stickrädsla önskar vi att du som förälder involveras genom att t.ex. prata till ditt barn, avleda och vid behov hjälp med att under en kort stund hålla i barnets arm.


Info om eventuella biverkningar

Alla vaccin kan ge biverkningar. Lokala reaktioner som rodnad och ömhet vid insticksområdet är vanliga. Övergående sjukdomskänsla förekommer också. I ovanliga fall kan allvarliga överkänslighetsreaktioner uppstå. Då vi har läkarkompetens på plats kan vi alltid ordinera och administrera läkemedel som behövs vid akuta tillstånd. Akutväska med läkemedel som behövs vid svår allergisk reaktion har vi alltid med oss.


Fästingvaccin

Förutom lokala reaktioner vid injektionsstället kan TBE-vaccinering orsaka övergående huvudvärk, illamående och feber. Allergiska reaktioner är ovanliga.


Influensavaccin

Övergående sjukdomskänsla, influensaliknande symtom, huvudvärk och ont i musklerna har rapporterats. I sällsynta fall kan allvarliga överkänslighetsreaktioner uppstå. 


Bältrosvaccin

Lokala reaktioner som vid övriga vaccin i form av lokaliserad smärta, rodnad och svullnad vid insticksstället.

De vanligaste biverkningarna som orsakas av Shingrix (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare) frossa, feber, muskelvärk,
trötthet, huvudvärk och biverkningar i matsmältningssystemet såsom illamående, kräkning, diarré och
magsmärta. De flesta av dessa reaktioner varar i 2–3 dagar


Pneumokockvaccin

Vanliga biverkningar är lokala reaktioner vid injektionsstället, såsom rodnad, ömhet och svullnad. Minskad aptit, diarré, feber och kräkningar kan också förekomma. Allergiska reaktioner kan i ovanliga fall uppstå hos vissa personer.